Зависноста од претераното играње компјутерски, онлајн и други видео игри на познатите „гејмерски“ конзоли, популарно познато како „гејмерство“, според најновата одлука на Светската здравствена организација е прогласено за ментално нарушување. „Gaming disorder“, како што го нарекуваат, е сместено во Меѓународната статистичка класификација на болести и поврзани здравствени проблеми (ИЦД-11), каде...
Кога ќе ги натерате луѓето да се обидат да се потсетат на некој настан, случка, ситуација што им се случила до шестата-седмата година од животот, повеќето од нив ќе сфатат дека не памтат ништо од првите три години од животот. Многумина од нив ќе се сепнат од фактот дека...
Не секогаш е сè до парите. Понекогаш тајната за чисти бели алишта не се крие во скапите средства од познатите произведувачи, туку во едноставните народни средства и препарати кои се користат со децении. Еден од таквите начини е избелување на облеката со помош на калиум перманганат. Пробајте, ќе бидете изненадени...
Според истражувањето кое го направи компанијата за дигитална дистрибуција „Red Unicorn“, со теренско истражување на скоро 1.500 музичари во периодот од 21 март до 2 април, податоците велат дека речиси три четвртини од музичарите страдаат од некој вид на ментална болест. Таа куќа објави дека дури три четвртини од испитаниците...
Новото истражување кое беше спроведено на оваа тема, дава некој стручен (прашање е дали е и дефинитивен) одговор на прашањето околу кое со децении се препираат сопствениците на домашни миленичиња – „куче или мачка?“ Општата социјална анкета вклучуваше серија прашања поврзани со чувањето на домашен миленик. Анкетата, освен што откри...
„Многумина ќе речат дека личност со целосно здрава психа денес не постои. Но, ве уверувам дека постои“, тврди светски познатиот руски психолог Михаил Лабковски. „Овие шест правила по кои живеам, ги имам воспоставено во текот на 30-годишната работа со пациенти, но и работа на самиот себе. Доста сум се преиспитувал,...
Кога ќе се спомене правење палачинки, повеќето луѓе ги фаќа нервоза поради времето кое треба да го поминат над шпоретот. Но, YouTube корисникот Тео Мајклс открива брз, едноставен и ефикасен начин како да се справите со печењето на палачинките, а да не изгубите многу време и нерви. На неговиот канал...
Иако физичката активност и вежбањето се едни од клучните фактори за здрав живот и добра здравствена состојба, загаденоста на воздухот и вежбањето не се здрава комбинација. Ова посебно е важно да го имаат на ум луѓе кои страдаат од астма, дијабетес, срцеви или белодробни заболувања. Дури и ако не вежбате,...
Резултатите од обемното истражување кое опфати повеќе од половина милион деца, тврдат дека не се пронајдени врски меѓу вакцинацијата против сипаници, заушки и рубеола и аутизмот. Данската студија, објавена денеска во списанието „Аналс оф Интрнал медисин“ ги опфати сите деца родени во таа земја во периодот помеѓу 1999 и 2010...
Ако сега ни беше достапна некоја временска машина, или можевме да пристапиме до некој просторно-временски портали, за да се телепортираме на прашките улици во втората деценија од 20. век, голема е веројатноста дека, рашетани навечер по сокаците од Прага, ќе го забележевме култниот писател Франц Кафка, како полугол или...